Siirry suoraan sisältöön

Mikä ihmeen valokuitu?

Valokuitu on luotettava netti koko perheen tarpeisiin. Sen nopeus ja tiedon määrän käsittelykyky on ylivoimainen. Valokuitu kestää yskimättä koko perheen netinkäytön eri laitteilla. Pelaat, katsot sisältöjä, surffaat, asioit tai vaikkapa työskentelet kotona – valokuitu mahdollistaa pätkimättömän yhteyden. Videot saa ladattua sekunneissa ja etätyöt sekä videotapaamiset hoituvat ilman häiriöitä.

Valokuitu tarjoaa tasaisen ja vakaan yhteyden, jonka nopeus on aina se mitä luvataan. Nopeus ei riipu siitä, miten muu naapurusto sattuu käyttämään nettiä juuri nyt. Valokuitua voi käyttää langattomasti verkkopäätteellä. Ja vaikka asuisi haja-asutusalueella, kaukana kaupungista, etäisyys ei vaikuta netin nopeuteen.

Valokuitu varmistaa hyvät ja toimivat nettiyhteydet vuosikymmeniksi eteenpäin. Valokuitu lisää talosi ja kiinteistösi arvoa – valmiiksi rakennettu, luotettava tietoliikenneinfra on tärkeä myyntivaltti.

Mikä on valokuitu?

Valokuitu on erittäin ohut lasista vedetty kuitu, jonka tarkoituksena on johtaa valoa. Se on nykyaikainen viestintätekniikka, jossa informaatio kuten internet- ja tv-sisältö siirtyvät optisessa kuitukaapelissa valon nopeudella. Valon taajuus on satoja terahertsejä. Valokuitu on tiedonsiirtokyvyltään ja ominaisuuksiltaan ylivoimainen kuparikaapeleihin verrattuna.

Cjp24, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Valokuituja.

Yleensä valokuitukaapelit kaivetaan maahan, jolloin valokuituyhteys ei ole altis säälle kuten langattomat yhteydet tai puhelinpylväissä kulkevat ADSL-yhteydet.

Kuva: Nestor Cables

Mitä eroa on valokuidulla ja mobiililla (4G, 5G)?

Valokuidulla saat heti käyttöösi kaikki ne ominaisuudet, joita 5G verkon arvellaan mahdollistavan tulevaisuudessa.

Mobiiliverkon kapasiteetti jaetaan käyttäjien kesken. Sen siirtokyky on rajallinen ja nopeus vaihtelee. Muutaman seuraavan vuoden aikana tietoliikenne ja käyttäjien määrä tulee moninkertaistumaan, joten mobiiliverkon kapasiteetti ja toimivuus heikkenee.

Lähde: Traficom

Monilla on se käsitys, että 5G tarjoaa valokuidulle korvaavan vaihtoehdon. Todellisuudessa 5G-verkko vaatii kuitenkin toimiakseen entistä kattavamman valokuituverkon: tukiasemia pitää olla aiempaa tiheämmin ja niiden tulee olla kytkettynä valokuituverkkoon, jotta päästään luvattuihin huippunopeuksiin. Valokuitu kannattelee 5G:tä. Jos asuinalueellasi ei ole  valokuituverkkoa, sinne ei tule 5G-verkkoakaan.

ValokuituMobiili
Jokaisella käyttäjällä oma yhteysKapasiteetti jaetaan yhtäaikaisten käyttäjien kesken
Etäisyys ei vaikuta nopeuteenEtäisyys, käytetty taajuus ja olosuhteet vaikuttavat nopeuteen
Yhtä tiedonsiirtoväylää pitkin hoituu koko kodin tietoliikenneUseimmiten laitekohtaiset liittymät
Todella pieni viiveKorkea vaihteleva viive
Elinkaari kuidulla 50 v., aktiivilaitteet 10 v.Elinkaari 3-6 v.