Siirry suoraan sisältöön

Nellimin valokuituhanke

Nellimin kylään, ja koko nellimintien varteen on suunnitteilla valokuituverkon rakentaminen. Näillä sivuilla saat hyvän käsityksen mikä valokuitu on ja mitä hyötyä siitä on sinulle.

Valokuitu on luotettava netti koko perheen tarpeisiin. Sen nopeus ja tiedon määrän käsittelykyky on ylivoimainen. Valokuitu kestää yskimättä koko perheen netinkäytön eri laitteilla. Pelaat, katsot sisältöjä, surffaat, asioit tai vaikkapa työskentelet kotona – valokuitu mahdollistaa pätkimättömän yhteyden. Videot saa ladattua sekunneissa ja etätyöt sekä videotapaamiset hoituvat ilman häiriöitä.

Valokuitu tarjoaa tasaisen ja vakaan yhteyden, jonka nopeus on aina se mitä luvataan. Nopeus ei riipu siitä, miten muu naapurusto sattuu käyttämään nettiä juuri nyt. Valokuitua voi käyttää langattomasti verkkopäätteellä. Ja vaikka asuisi haja-asutusalueella, kaukana kaupungista, etäisyys ei vaikuta netin nopeuteen.

Valokuitu varmistaa hyvät ja toimivat nettiyhteydet vuosikymmeniksi eteenpäin. Valokuitu lisää talosi ja kiinteistösi arvoa – valmiiksi rakennettu, luotettava tietoliikenneinfra on tärkeä myyntivaltti.

Kyselyssä kartoitetaan, oletteko kiinnostuneet valokuituverkkoon liittymisestä. Kyselyyn vastaaminen ei sido mihinkään. Hankkeen toteutumiseksi vaaditaan hankehakemusta varten kartoitus taloudellisesta sitoutumisesta, jonka vuoksi kyselyssä kartoitetaan kiinnostusta enintään 1600 euron liittymismaksulla. Liittymismaksun voi maksaa useammassa erässä.

Rakentaminen tapahtuu aikaisintaan kesällä 2025.

Lapin ELY-keskus rahoittaa 2021-2027 välisellä ohjelmakaudella kyläverkkoja maaseuturahastosta. Rahoituksen määrä on 65% tukikelpoisista kustannuksista. Yksityistä rahoitusta hankkeen toteuttamiseen tarvitaan 35%, josta osa voi olla talkootyötä.

Valokuituverkkoon liittyminen verkon rakentamisen jälkeen on merkittävästi kalliimpaa kuin sen rakennusvaiheessa!

Laajakaistayhteys on nykykodissa yhtä tärkeä perustoiminto kuin lämmitys, sähkö ja vesijohtoverkosto. Sen avulla voi olla yhteydessä ympäröivään maailmaan ja käyttää jatkuvasti monipuolistuvia sähköisiä palveluita. Valokuitu on huoleton, toimintavarma ja pitkäikäinen sijoitus, joka nostaa kiinteistön arvoa ja kasvattaa kylän vetovoimaisuutta.